Jak maksymalnie wykorzystac 1,5 h, czyli organizacja z Maria Bucardi ;-))

Moi Najdrozsi Czytelnicy, czesto pytacie mnie jak moge pogodzic wszystkie moja zajecia, prosicie o wskazowki i dzis tak na wesolo jedna z nich. Kazdy z nas wie, jak cenny jest czas, nic nie wroci minuty, ktora minela. Nasze zycie tutaj i teraz w tej aktualnej materialnej powloczce jest ograniczone… Dlatego, jesli chcemy nie tracic zadnej chwili, to konieczna jest perfekcyjna organizacja a mistrzynia takiego wlasnie rozkladu dnia zawsze byla i jest moja Mama ;-)) dziekuje silom Wyzszym , ze pozwolily mi wychowac sie obserwujac jej przyklad, dzieki temu potrafie pogodzic to, co dla wielu ludzi graniczy z cudem ;-))

Dzis przykladowe wykorzystanie 1,5 h – poltorej godziny na zajecia domowe.

W tym czasie powstalo 7 sloiczkow dzemu jablkowo-dyniowego, 16 sloikow kwaszonej dyni, zostala posprzatana kuchnia, podgrzana woda (do czego w Oazie w tej chiwli konieczne jest zrobienie ogniska) – kociolek czarownicy, umyte i wygotowane sloiczki, zrobiony dzem, pokrojenie dyni do kwaszenia, wlozenie przetworow do sliiczkow i umycie naczyn po pracy i dodatkowo wypranie dwoch pralek prania. Plus zrobienie zdjec ;-))

Co jest konieczne to przemyslenie co mozna robic jednoczenie. JEDNOCZESNIE MOZNA smazyc dzem, myc sloiczki, wygotowac sloiczki i pokrywki w tym samym czasie podyscac ognisko, pralka pierze sama.

Gdy dzemek jest gotowy wkladamy do sloiczkow, zmieniamy pranie w pralce i zaraz po zaczynamy krojenie i wkladanie do sloiczkow dyni do kwaszenia.

Dzem to moj przepis, do 1 szklanki wody dodajemy cukier – u mnie cukier trzcinowy, tez jedna szklanke, wyciskamy sok z jednej duzej cytryny, kroimy dynie i jablka bez gniazdek nasiennych, dynia bez skorki, jablka ze skorka, mniej wiecej pol na pol – mozna dac wiecej dyni lub wiecej jablek. Podgrzewamy wszystko razem na patelnii az bedzie mialo jednolita mase, potem wkladamy do sloiczkow. Dodaje do masy odrobinke papryczki ostrej chili w proszku, gdyz moj partner lubi ten aromat w marmoladkach. Na gore sloiczka lyzenke miodu jako konserwant, gdyz sloiczkow osobiscie nie pasteryzuje, taka ilosc moj partner zje przez tydzien ;-))

Surowa weganska Dynia kwaszona – dynie kroimy w slupki lub kostke ze skorka, wkladamy do sloiczkow do oporu, do tego surowy czosnek, mozna dodac kminku, czarnego pieprzu, suszony chrzan i koperek lub tylko pieprz, zalewamy woda z sola. PROPORCJA WODY TO 1 lyzka stolowa z kopka na 1 litr wody. Zalewam woda zimna, ostatnio po zalaniu goraco dynia byla zbyt miekka. Zakrecamy sloiczek i gotowe – po tygodniu, dwoch mozna jesc wspaniala dynie kwaszona.

ZYCZE smacznego Kochani i zachecam do eksperymentow. Z moca milosci i anielskich wibracji Wasza Maria Bucardi

20131202-131015.jpg

20131202-131009.jpg

20131202-131020.jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s